Confrérie en Verenigde handelaars sluiten partnership voor de toekomst

27/08/2013 Uit Door Pieter Belaen

vDe Confrérie van de Vaantjesboer is verheugd de Verenigde Handelaars van Halle als structureel partner te mogen verwelkomen. Dit partnership is gestoeld op twee belangrijke pijlers zijnde de jaarlijkse Halse Dweildag op zaterdag van Kermis t’ Halle en de nakende restauratie van de Reuzen van de Stieweg.

Halse Dweildag

De Halse Dweildag speelt zich volledig af in het verkeersvrije centrum van Halle. Voor de handelaars en vooral voor de klanten is het een aangename ambiance tijdens het winkelen. De dweildag trok vorig jaar naar schatting zo’n 10 tot 15.000 mensen naar Halle.  Vanuit de optiek dat dit een extra activiteit is die de Verenigde Handelaars Halle naar de toekomst toe kunnen aanwenden om extra klanten naar de stad te trekken was de win-win vrij snel gevonden. Dit jaar zal er ook een podium staat in de Klinkaert zodat ook dat gedeelte van het stadscentrum bij de festiviteiten betrokken wordt. De V.H.H. levert een financiële bijdrage aan de prijzenpot die de Confrérie verdeelt onder de deelnemende orkesten.

Reuzen van de Stieweg

De oudere generaties Hallenaren weten dat de Basiliekstraat ooit bestond uit de Korte en de Lange Stieweg en de Bosstraat. Wat de V.H.H. vandaag zijn, was het comité van de Stieweg vroeger. Tijdens de jaarlijkse Fieste van de Stieweg kwamen de reuzen Romeo, Juliette en Rooske tot leven en zorgde voor heel wat vertier. Sinds 2009 is de Confrérie eigenaar van deze reuzen en ze heeft nu het plan opgevat om deze reuzen volledig te herbouwen naar de originelen. De lichamen zijn totaal versleten en de hoofden zullen worden nagemaakt, zodat de authentieke, zeer oude hoofden bewaard kunnen blijven. De V.H.H. en hun klanten zullen nauw betrokken worden in heel dit project zodat ook de wedergeboorte van deze reuzen een extra attracties kan betekenen voor de handelaars. Zo zullen Romeo en Juliette jaarlijks de braderie bezoeken of bij andere gelegenheden op stap gaan in de winkelstraten, dit te samen met de muziekkapel van de Vaantjesboer. Op die manier worden de reuzen niet alleen gerestaureerd, maar gaan ze ook effectief opnieuw leven in de straat waar ze ooit geboren werden.

Het partnership werd afgesloten voor een jaar, vlak voor de zomer. De komende maanden zullen de V.H.H. en de Confrérie samen verder de zaken uitwerken om de samenwerking zo vruchtbaar mogelijk te maken.