Reus Vaantjesboer

Reus Vaantjesboer

Reus Vaantjesboer

Reus Vaantjesboer werd geboren in 1958. Hij werd gebouwd op initiatief van de lokale V.V.V. in de aanloop naar de Wereldtentoonstelling op de Heizel datzelfde jaar. Op 15 maart 1958 deed hij met halfvasten zijn intrede op de Grote Markt van Halle.

Reus Vaantjesboer is verpersoonlijking van de bijnaam van de Hallenaren, namelijk “Vaantjesboer”. Deze bijnaam heeft zijn herkomst in de eeuwenoude bedevaartscultus rond de zwarte Lievevrouw van Halle. De Hallenaren verkochten bedevaartsvaantjes aan de bedevaarders die deze mee huiswaarts namen als bewijs van hun bezoek aan Halle. “Boer” heeft hier zijn betekenis van “verkoper”.

De reus zit op een ton van 300 l. in Hongaarse eik, afkomstig van de vroegere Geuzestekerij Levas-Steppé in Anderlecht. Hij is gekleed als echte burger compleet met chapeau buse en slipjas. In zijn linkerhand houdt hij twee bedevaartsvaantjes vast en rond zijn hals hangt een collier van mastellen (9 broodjes die de bedevaarders meenamen op terugtocht). Op zijn vest is er een krot gespeld, zijnde de locale zoete
lekkernij, die je kan vergelijken met een babbelut.

Achteraan de ton is er een duivelshoofd gemonteerd. Uit de mond van de duivel stroomt het Halse Duivels Bier, gebrouwen door Brouwerij en dat door Reus Vaantjesboer GRATIS uitgedeeld wordt tijdens zijn uitstappen. Sinds 2007 bekommert de Confrérie van de Vaantjesboer zich om Reus Vaantjesboer in opvolging van V.V.V-Halle.

Meter van Reus Vaantjesboer: Amanda De Brouwer

Peter van Reus Vaantjesboer: Andy De Brouwer