Reuzen van de Stieweg

Reuzen van de Stieweg

Reuzen van de Stieweg

Romeo Vandenstienweg, Juliette Vandecommerce en hun dochter Rooske waren decennialang de hoofdfiguren van de feesten van de Stieweg, hetgeen we nu kennen als de Basiliekstraat. De Stieweg bestond uit de Korte Stieweg, die liep van het historisch stadhuis tot aan de Maandagmarkt en de Lange Stieweg, van de Maandagmarkt tot ongeveer midden de kruising met de Bergensesteenweg. Daar ging de Stieweg over in de Bosstraat richting station. In 1946 werd de straat omgedoopt tot Basiliekstraat ter gelegenheid van de wijding van de Sint-Martinuskerk tot basilica minor. Romeo en Juliette dateren uit midden jaren ’30 van de vorige eeuw en zijn bijgevolg bij de oudste reuzen van onze stad. Rooske kwam er in de jaren ’60 bij.

De feesten van de Stieweg werden georganiseerd in augustus door de plaatselijke handelaars en zouden blijven bestaan tot begin jaren 2000. Kenmerkend voor de feesten waren de lange feestdis met waterzooi en boterhammen met platte kaas en uiteraard het straattoneel gebracht door de handelaars, hun familie in regie van Maurice Merckx, alias Den Dries.

De nieuwe reuzen van de Stieweg maakten hun intrede met Kermis ’t Halle op zondag 7 september 2014. Nu de Confrérie van de Vaantjesboer een samenwerking sloot met de Verenigde Handelaars van Halle nemen de Reuzen van de Stieweg opnieuw een belangrijke plaats in op ‘hun’ Stieweg. De reuzen zullen in de toekomst regelmatig de activiteiten in de winkelstraten opluisteren met hun aanwezigheid.

Meter Romeo: Lucienne Roossens
Peter Romeo: Libert Theunckens

Meter Juliette: Iris Drabbé
Peter Juliette: Wilfried

Meter Rooske: Valerie Goorden
Peter Rooske: Philip Demanet