Peterschap

Aanvraag Peterschap

Hallenaren en Halse verenigingen kunnen, naar aanleiding van een bijzondere gebeurtenis, het peterschap van de kleine en/of de grote Vaantjesboer op zich nemen. Zij kunnen hen dan een kostuum aanmeten dat past binnen het thema van de gelegenheid of dat typisch is voor hun vereniging. Zo kreeg de kleine Vaantjesboer sinds 1990 al een vijftigtal verschillende kostuums.

Om het Peterschap aan te vragen volstaat het om een e-mailbericht te sturen naar het adres secretariaat@vaantjesboer.be. De kandidaat-peter dient een omschrijving te geven van het kostuum dat hij voor ogen heeft en liefst een foto van een gelijkaardig kostuum. Vermeld hierbij alle nodige contactgegevens en de gelegenheid voor het peterschap.

De algemene vergadering van de Confrérie zal vervolgens beslissen of de aanvraag al dan niet wordt aanvaard. Na aanvaarding wordt er in samenspraak beslist wie het kostuum zal aanmaken en indien de Confrérie hiervoor zorgt, dan worden de kosten vergoed door de peter. In alle gevallen wordt het kostuum eigendom van de Confrérie.

Indien een vereniging een bestaand kostuum wenst uit te lenen dient dit drie maanden op voorhand aangevraagd te worden.

 

Peterschap Kleine Vaantjesboer

De kleine Vaantjesboer wordt traditioneel aangekleed in het bijzijn van de confraters van de Vaantjesboer, de peter en een aantal genodigden. De Confrérie overhandigd hierbij een “oorkonde” aan de peter als bewijs van het peterschap. De Voorzitter van de Confrérie leidt deze Ceremonie.

In samenspraak met de Confrérie kan er ook gezorgd worden voor een receptie met een drankje, een hapje en indien mogelijk muziek. Indien het om een peterschap gaat tijdens carnaval dan is ook reus Vaantjesboer aanwezig en is er in principe Duivelsbier beschikbaar. De peterschappen voor de Kleine Vaantjesboer dienen minstens zes maanden op voorhand aangevraagd te worden.

 

Peterschap Reus Vaantjesboer

De grote Vaantjesboer krijgt jaarlijks maar 1 peter en dit van Carnaval tot Carnaval. In samenspraak met de Peter vindt er een officieel moment plaats bij de eerste aankleding van de reus, hierbij kan er in principe voor Duivelsbier worden gezorgd.

Aan het einde van het Peterschap wordt ook een foto overhandigd aan de peter als herinnering. De peterschappen voor Reus Vaantjesboer dienen minstens één jaar op voorhand aangevraagd te worden.