Confrerie van de Vaantjesboer gaat de reuzen van de Stieweg terug restaureren

22/12/2013 Uit Door Pieter Belaen

De reuzen van de Stieweg werden door wijlen Pater Pax plechtig overgedragen aan de Confrérie van de Vaantjesboer tijdens Kermis t’ Halle 2009. De Confrérie liet de reuzen in 2010 de 2de Internationale reuzenstoet openen, maar al snel werd duidelijk dat de lichamen van de reuzen hun beste tijd gehad hadden. Daarom heeft de Confrérie nu van de restauratie een prioriteit gemaakt voor het komende jaar. De Reuzen-ploeg van de Confrérie zal de reuzen een heuse facelift geven. De onderstellen worden vernieuwd en de reuzen krijgen ook een nieuw hoofd en een gloednieuw kostuum aangemeten.

20131222-152950.jpg

Romeo Vandenstienweg, Juliette Vandecommerce en hun dochter Rooske waren decennialang de hoofdfiguren van de feesten van de Stieweg, hetgeen we nu kennen als de Basiliekstraat. De Stieweg bestond uit de Korte Stieweg, die liep van het historisch stadhuis tot aan de Maandagmarkt en de Lange Stieweg, van de Maandagmarkt tot ongeveer midden de kruising met de Bergensesteenweg. Daar ging de Stieweg over in de Bosstraat richting station. In 1946 werd de straat omgedoopt tot Basiliekstraat ter gelegenheid van de wijding van de Sint-Martinuskerk tot basilica minor. Romeo en Juliette dateren uit midden jaren ’30 van de vorige eeuw en zijn bijgevolg bij de oudste reuzen van onze stad. Rooske kwam er in de jaren ’60 bij.

De feesten van de Stieweg werden georganiseerd in augustus door de plaatselijke handelaars en zouden blijven bestaan tot begin jaren 2000. Kenmerkend voor de feesten waren de lange feestdis met waterzooi en boterhammen met platte kaas en uiteraard het straattoneel gebracht door de handelaars, hun familie in regie van Maurice Merckx, alias Den Dries.

De nieuwe reuzen van de Stieweg zullen hun intrede maken met Kermis ’t Halle op zondag 7 september 2014. Nu de Confrérie van de Vaantjesboer sinds vorig jaar een samenwerking sloot met de Verenigde Handelaars van Halle zullen de Reuzen van de Stieweg opnieuw een belangrijke plaats innemen op ‘hun’ Stieweg. De reuzen zullen in de toekomst regelmatig de activiteiten in de winkelstraten opluisteren met hun aanwezigheid.

Om de restauratie van de reuzen te bekostigen start de Confrérie met een grote fondsenwerving. Wie lid wordt van de “Vrienden van de Vaantjesboer” draagt automatisch bij tot de restauratie. Je bent al lid van € 30,00 en bent Ere-lid vanaf € 50,00. Lid worden kan door overschrijving op rek. nr. 001-6078176-38 van de Confrérie van de Vaantjesboer.