Kleine Vaantjesboer neemt afscheid van meter Mariatje

05/08/2013 Uit Door admin

Maria Housiaux, Meter van de kleine VaantjesboerDe Confrérie van de Vaantjesboer rouwt om het heengaan van Maria – Mariatje – Housiaux, lid van de Confrérie en vooral meter van de Kleine Vaantjesboer. Mariatje was geen onbekende in Halle. Jarenlang was ze de sterkhouder van Ijzerwaren Housiaux op de Beestenmarkt en draaide ze mee in en voor tal van verenigingen.

Mariatje stond altijd klaar voor anderen te helpen en cijferde zichzelf meermaals weg voor de zorg van anderen. In 1989 werd ze meter van het standbeeld van de kleine Vaantjesboer, toen met Roland Lauwers aan haar zijde. De Vaantjesboer werd al gauw door haar gedoopt als haar ‘menneke’. Het was haar troetel die ze steevast van nieuwe bloemekes voorzag als hij weer eens een nieuw kostuum kreeg. Zo fier was ze op haar ‘menneke’.

Toen in 2007 de Confrérie van de Vaantjesboer werd opgericht twijfelde Mariatje geen moment om toe te treden tot de Confrérie. Ze was maar wat blij met de nieuwe peter van haar ‘menneke’, haar vroegere overbuur Luk Pieters. In de beginjaren woonde ze nog alle vergaderingen bij maar sinds een paar jaar liet haar gezondheid dit niet meer toe.  Maar ze bleef het doen en laten van de Confrérie op de voet volgen. Met het hart op de tong, recht toe recht aan gaf ze haar ongezouten mening geregeld telefonisch aan de president. Toen ze moeilijk te been was bezorgde de Confrérie haar een replica van haar ‘menneke’, zodat hij altijd bij haar was. Bij elk bezoek werd je door zijn schalkse glimlach en met haar hartelijkheid begroet.  Met Carnaval hield de Confrérie steeds halt voor haar deur aan de Brusselsesteenweg om haar een hulde te brengen op de tonen van Boere mè eu Vontje, gespeeld door de Muziekkapel van de Vaantjesboer, De Sols. Ook dit jaar nog was ze present. Dit keer in haar appartementje op de Ninoofsesteenweg. Net terug van het ziekenhuis stond ze de Confrérie op te wachten aan het venster en kreeg ze een bloemeke en een serenade van de muziekkapel. Het zou de laatste keer zijn, blijkt nu.

Met het heengaan van Mariatje verliest Halle opnieuw één van zijn echte Halse figuren. Mariatje was dan ook een rasechte Allenès (Hallenares). Steevast kon je ervan op aan dat als ze je aansprak het in het skuun Vloms van Alle was. De kleine Vaantjesboer verliest een jaar voor zijn zilveren jubileum zijn meter. Haar ‘Menneke’ op de Beestenmarkt en de Confrérie zullen Mariatje en wat zij voor de Vaantjesboer heeft betekent steeds in herinnering blijven houden.

Namens heel de Confrérie van de Vaantjesboer: bedankt voor alles, Mariatje !