Parapluke is de nieuwe reus !

20/06/2011 Uit Door admin

(Foto Felix Merckx)

De kogel is door de kerk ! Vrijdag 17 juni ll. werden de stembussen geopend en de stemmen geteld. Met een overdonderde meerderheid werd Jean-Baptiste, alias Parapluke, Severs verkozen tot de nieuwe reus van Halle.

‘Parapluke’ won het referendum met een grote voorsprong. Hij kreeg 1.587 stemmen achter zijn naam. Den Dries kreeg 231 stemmen en Langen Tuur 24.

Parapluke komt eigenlijk uit geen familie van foorreizigers. Zijn ouders verkochten regenschermen of zoals men in Halle zegt ‘parapleus’ in Stroppen. Hij leerde zijn echtgenote kennen, die afkomstig is van de kust, op een kermis in Halle. Zij stond er op de kermis, en zo is Jean Baptist een foorreiziger geworden.
Als men in Halle van ‘Parapluke’ spreekt, denkt men automatisch aan het kindermolentje op de Halse kermissen. Met carnaval, Sinksen of met Kermis t’ Halle, altijd stond (en staat) het kindermolentje op zijn vertrouwde plaats achter het historisch stadhuis op het Possozplein. Nu is het zijn zoon Polleke die er de kinderen aan de ‘floche’ laat trekken.
.
Tot op vandaag is de familie Severs één van de bekendste kermis families van Halle. Iedere Hallenaar heeft ongetwijfeld rondjes gedraaid op het kindermolentje “Childrendream” van Parapluke. Hij was altijd present met zijn kenmerkende blauwe salopette en donker hoedje. Zijn kinderen en ook de kleinkinderen staan allemaal met een ‘stiel’ op de kermissen.
Jean-Baptist trouwde in 1936 en kwam met een eigen molentje vanaf 1947 op de kermissen. Het is dit molentje dat volgend weekend met de braderie in Halle-centrum zal opgesteld worden door zijn zoon Polleke.
In samenspraak met de familie zal de nieuwe reus verder aangekleed worden. Wat zeker niet zal ontbreken is de hoed die hij altijd op had. Het wordt een reus naar aloude traditie, die door dragers zal gedragen worden en meer dan 4 meter hoog zal zijn.
De geboorte van de nieuwe reus is gepland met Kermis t’ Halle, meer bepaald op zondag 4 september omstreeks 16u. De geboorte zal gebeuren zoals de reuzentraditie het voorschrijft in aanwezigheid van de andere nog bestaande Halse reuzen. De nieuwe reus krijgt een mensen-peter en –meter en zal een eigen reuzen-identiteitskaart krijgen. Heel het gebeuren zal worden begeleid door de Muziekkapel van de Vaantjesboer en Reus Vaantjesboer trakteert op het Duivels bier van Halle tijdens een grote volksreceptie ter gelegenheid van de geboorte.
Volgens de reuzentraditie wordt een nieuwe reus minimum 6 maand na zijn geboorte gedoopt. De nieuwe reus van Halle zal gedoopt worden met Kermis t’ Halle 2012 en dit als grote apotheose van de 3de Internationale reuzenstoet. Op dat moment krijgt hij ook zijn reuzen-meter en reuzen-peter, die door de Confrérie zullen gekozen worden. Dit zijn steeds reuzen uit andere steden.