Reus Vaantjesboer als getuige van Reus Goliath van Geraardsbergen

20/04/2015 Uit Door Pieter Belaen

Reus Vaantjesboer in Geraardbergen

Reus Vaantjesboer werd vorige zondag gewekt uit zijn voorjaarsslaap. De Reuzengilde van Geraardsbergen had hem namelijk officieel uitgenodigd als getuige bij het reuzenhuwelijk van Reus Goliath met Reuzin Gerarda. Zondagochtend verzamelde de Confrérie van de Vaantjesboer aan de loods en trok met de reus een delegatie naar de stad van de Mattetaart. Daar ontmoetten ze Reus Baudouin IV uit Ath die eveneens getuige was bij het huwelijk.  Voor Reus Vaantjesboer was het de 2de keer dat hij getuige was bij een reuzenhuwelijk. Begin jaren ’80 was hij al eens getuige van Reus Georgeske van de Marollen in Brussel.

 

De Reuzengilde had een heus programma uitgewerkt ter gelegenheid van deze heugelijke gebeurtenis. Zo kreeg Manneken Pis een nieuw kostuum aangemeten van ReuzinGerarda. Na de middag kwamen de reuzen van Geraardsbergen aan op de markt waar Reus Vaantjesboer hen opwachtte. Nadat de huwelijksceremonie voltrokken was onder het goedkeurend ook van Reus Vaantjesboer en ReusBaudouin IV trakteerde onze Halse reus op – hoe kan het ook anders – het Halse Duivels bier. Het huwelijk werd bekrachtigd met een officiële oorkonde. Ondervoorzitter JoséNerinckx ondertekende deze namens de Confrérie (voorzitter Johan Vencken was belet vanwege familieverplichtingen).

 

De Confrérie trekt inmiddels voluit de kaart van de reuzen en zet zijn schouders mee onder de landelijke aanvraag tot erkenning van het reuzenerfgoed als immaterieel cultureel erfgoed. De werking van de Confrérie zal zich in de nabije toekomst dus nog verder toespitsen op de heropleving van het reuzenerfgoed in Halle. Een belangrijke stap daarin is de oprichting van de Halse reuzendragers die, zoals hun naam het zegt, de Halse reuzen op de schouders zullen nemen, zowel letterlijk als figuurlijk. Vorig jaar kon men ze al een eerste keer aan het werk zien met de hergeboorte van de Reuzen van de Stieweg. Nog dit jaar zal deze club officieel boven de doopvont gehouden worden onder de voogdij van de Confrérie.

 

Intussen is de Confrérie in volle voorbereiding van Kermis t’ Halle. Verschillende dweilorkesten schreven zich reeds in voor de Halse Dweildag en ook de voorbereidingen van de reuzenstoet zijn aan de gang. Wie de reuzen van Halle vooraf nog eens aan het werk wil zien kan ze bewonderen op zaterdag van de Braderie. Dan doen Romeo, Juliette enRooske een uitstapje langs de winkelstraten in het centrum van de stad.

 

Volg de Halse reuzen op www.vaantjesboer.be,www.facebook.com/reusvaantjesboer en www.twitter.com/vaantjesboer.