Halse reuzen krijgen medaille in Dendermonde

03/11/2015 Uit Door Pieter Belaen

IMG_1182.JPG

De Halse reuzen, met Vaantjesboer op kop, trekken op zaterdag 14 november 2015 naar Dendermonde voor de Federatiedag van Reuzen in Vlaanderen vzw. De koepelvereniging slaagde er de voorbije zomer in om de Reuzencultuur in Vlaanderen te laten opnemen op de “Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed Vlaanderen” en ontving recent uit handen van Vlaams minister Sven Gatz de 1ste Cultuurprijs Immaterieel Cultureel Erfgoed Vlaanderen. Reuzen in Vlaanderen kreeg de prijs omdat nog nooit eerder zoveel verenigingen (meer dan 80 reuzengilden) werden samengebracht om samen te werken aan het behoud van hun traditie. Reuzen in Vlaanderen viert dit jaar ook nog eens haar 5de verjaardag.

Op de Federatiedag zal Reuzen in Vlaanderen alle reuzen die werden opgenomen op de Inventaris Immaterieel Erfgoed Vlaanderen elk hun medaille opspelden. Ook De Halse reuzen zullen dus van de partij zijn en hun medaille ontvangen uit handen van hun eigen president, Johan Vencken, die tevens algemeen voorzitter is van Reuzen in Vlaanderen vzw.

“Halle is onlosmakelijk verbonden aan het verhaal van Reuzen in Vlaanderen. Toen ik in 2010 op zoek ging naar reuzen voor de 2de reuzenstoet in Halle kwam ik op de idee dat het handig zou zijn mocht er een overkoepelend orgaan bestaan waar alle reuzen in samengebracht werden. Zo’n koepel bestond nog niet en samen met professor Stefaan Top van de KU-Leuven, voorzitter van LECA vzw (Landelijke Expertisecentrum van Cultuur van Alledag) ging ik op zoek naar medestanders en met afgevaardigden uit elke Vlaamse provincie hebben we dan Reuzen in Vlaanderen opgericht”, vertelt Johan Vencken. “Daarom ben ik zeer blij dat de Confrérie de Halse reuzen dit jaar nog eenmaal laat buitenkomen om hun ICE-medailles in ontvangst te nemen. En dat in het bijzijn van de Dendermondse reuzen Mars, Goliath en Indiaan. Een historisch moment dat we in de Confrérie zeker nog lang zullen koesteren”.

De Federatiedag gaat door op 14 november 2015 in Dendermonde. Het publiek is welkom om 15u op de Grote Markt van Dendermonde waar de reuzen zullen dansen n.a.v. 5 jaar Reuzen in Vlaanderen, de opname op de Inventaris en uiteraard de Cultuurprijs Immaterieel Erfgoed.