Halse Reuzen ontvangen medaille Immaterieel Cultureel Erfgoed in Dendermonde!

23/11/2015 Uit Door Pieter Belaen

DSC02230Zaterdag 14 november 2015 trok een delegatie van de Confrérie naar de stad van het legendarische Ros Beiaard, Dendermonde, om er de jaarlijkse federatiedag van Reuzen in Vlaanderen bij te wonen. De koepelvereniging vierde haar 5de verjaardag, vooral de opname van de Vlaamse reuzencultuur op de Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed en de Cultuurprijs Vlaanderen voor Immaterieel Erfgoed werden die namiddag gevierd.

In een bomvolle raadzaal van het Dendermondse stadhuis opende de belleman de officiële zitting. Burgemeester Piet Buyse verwelkomde de meer dan 250 aanwezigen met een prachtige voorstelling van de geschiedenis van het Ros Beiaard, de Gildereuzen en hun ommegang. Professor Stefaan Top, ondervoorzitter van Reuzen in Vlaanderen, schetste vervolgens het traject dat Reuzen in Vlaanderen de voorbije vijf jaar had afgelegd met de voorgenoemde prijzen als hoogtepunt. Top legde de nadruk op de samenwerking van de koepel met LECA vzw maar ook op de rol die onze eigen president Johan Vencken heeft gespeeld als stichter-voorzitter van Reuzen in Vlaanderen. Hij werd zaterdag dan ook unaniem herverkozen voor een 2de termijn als algemeen voorzitter van de Vlaamse koepel.

Onze voorzitter opende zijn speech met het bedanken van de pioniers die samen met hem de voorbije jaren Reuzen in Vlaanderen op de rails gezet hebben. Emotioneel werd het even toen hij ook ons, zijn Confrators van de Vaantjesboer, voor de volle zaal bedankte voor het feit dat we hem al jaren als voorzitter delen met Reuzen in Vlaanderen en omdat de aanleiding om de inmiddels volwassen federatie te stichten ontstaan is uit de Confrérie, namelijk door de zoektocht naar reuzen voor de stoet van 2010.

IMG_20151115_152349In zijn toespraak presenteerde Johan Vencken verder de uitdagingen die Reuzen in Vlaanderen en de reuzencultuur in Vlaanderen voor de boeg heeft. De komende jaren zal de federatie vooral focussen op drie kerntaken: Ondersteuning, Promotie en Sensibilisering van de lokale overheden en het grote publiek. Je kan zijn toespraak lezen op de website van Reuzen in Vlaanderen. Op het einde stelde de voorzitter de nieuwe Reuzenkalender van Reuzen in Vlaanderen voor het jaar 2016 voor. En ja, Halle is opnieuw van de partij. Dit keer met Reus Parapluke in de maand maart!

Na de zitting werd iedereen uitgenodigd naar de Grote Markt. Een 30-tal reuzen waren ingegaan op de uitnodiging van Reuzen in Vlaanderen om hun medaille van Immaterieel Cultureel Erfgoed op te halen. Het hele gebeuren werd op gang getrokken door – hoe kan het ook anders – de Ros Beiaardharmonie – gevolgd door de Dendermondse Gildereuzen Mars, Goliath en Indiaan. Een uniek moment. Ongelofelijk hoe de inwoners van Dendermonde hun reuzen op handen dragen.

Het druilerige regenweer hield het publiek alvast niet buiten. Onder goedkeurend oog van de Nieuwpoortse Jan Turpijn ontvingen de aanwezige reuzen hun officiële ICE-medaille uit handen van burgemeester Piet Buyse en voorzitter Johan Vencken. Reus Vaantjesboer, Romeo, Juliette en Rooske kregen hun medaille opgespeld door hun eigen president. Nadien dansten de reuzen volop op de tonen van het ‘Ros Beiaard’ om nadien de markt te verlaten in het zog van de Dendermondse reuzen. Nadat de reuzen ware opgeborgen was iedereen welkom op de grote receptie aangeboden door het Dendermondse stadsbestuur.