Halse reuzen op bezoek in Geraardsbergen – Verslag

14/09/2015 Uit Door admin
Allemaal lachende gezichten na de reuzenstoet van Geraardsbergen.

Allemaal lachende gezichten na de reuzenstoet van Geraardsbergen.

Het werkjaar van de Confrérie van de Vaantjesboer is nog niet afgelopen nu Kermis t’ Halle achter de rug is. Nadat Reus Vaantjesboer op 19 april 2015 al getuige was bij het huwelijk van de Geraardsbergse reuzen Goliath en Gerarda was het nu de beurt aan de Reuzen van de Stieweg om Halle te vertegenwoordigen op de grote reuzenstoet naar aanleiding van de 500ste verjaardag van Goliath en Gerarda. Om 9u vertrokken Romeo, Juliette en Rooske voor hun eerste buitenstedelijke avontuur met de Confrérie en de reuzendragers naar Geraardsbergen. Eens aangekomen werden de reuzen opgebouwd. Tijdens de opbouw werd de hele groep getrakteerd op lekkere zelfgebakken taart van Confrater Lucien en zijn echtgenote Lutgarde. De innerlijke mens was versterkt, de stoet kon beginnen. De reuzen werden opgesteld op het nabijgelegen plein en omstreeks 14u15 gaf de Reuzengilde van Geraardsbergen het startsein voor de stoet. Heel de stad Geraardsbergen stond bol van folklore en erfgoed want ook het jaarlijkse Draaiorgelfestival was aan de gang. Ondanks de dreigende regenwolken was er heel wat volk komen opdagen voor de reuzen en ook ons Hals trio kon op veel bijval rekenen. Na een sterke eindklim naar de Grote Markt konden de dragers uitrusten en een frisse pint drinken. Na anderhalf uurtje was het dan tijd voor de voorstelling van de reuzen en de grote reuzendans.

Onze Halse reuzen moesten niet onderdoen voor de andere dansende reuzen en dansten prachtig mee. Dikke pluim voor de dragers die de reuzen slechts voor de 3de en sommige voor de 1ste keer droegen. Na de reuzendans trokken de reuzen dan al dansend opnieuw richting Stationsplein voor de afbouw. Een dag reuzen dragen kruipt goed in de kleren. Op het moment dat de vermoeidheid bij de dragers begint toe te slaan is het prachtig om te zien hoe reuzengilden mekaar helpen bij het dragen van hun reuzen. Op zo’n momenten zie je pas echt hoe een hechte familie de reuzenerfgoedgemeenschap in Vlaanderen en België is. Ook werden er opnieuw heel wat tips uitgewisseld rond het dragen en de draagsystemen van de reuzen. Na afloop van de stoet gingen de hemelsluizen open en de afbouw moest gebeuren in de gietende regen. Na aan afsluitende drink in Café Ruby met de organisatie trokken de reuzen en de Confrérie opnieuw naar Halle. De natte kledij ging aan de wasdraad om te drogen want volgende zondag, 20 september 2015, trekken Romeo, Juliette en Rooske, samen met Reus Vaantjesboer naar onze Nederlandse vrienden in Oisterwijk voor de reuzenstoet n.a.v. de 10de verjaardag van de Oisterwijkse reuzen.

Zin om deel te worden van de grote reuzenfamilie? Sluit je aan bij de Halse reuzendragers en neem ons Halse erfgoed letterlijk en figuurlijk op de schouders! Reuzendragen is een inspanning, maar het plezier dat je er mee beleeft is onbetaalbaar! Meer info via secretariaat@vaantjesboer.be !