Nieuwjaarsbrief van Reus Vaantjesboer en de Halse Reuzen

28/01/2017 Uit Door admin
Nieuwjaarsbrief van Reus Vaantjesboer en de Halse Reuzen

Beste Reuzenvrienden,

Ja, ik geef het toe. Het jaar nieuwe jaar is al efkes bezig en het is al wat laat voor een nieuwjaarsbrief, maar toch. Wij, de Halse reuzen, willen jullie allemaal onze beste nieuwjaarswensen overbrengen voor 2017 en jullie vooral bedanken voor de grote sympathie en steun die we de voorbije 10 jaar hebben gekregen.

De Confrérie van de Vaantjesboer viert haar 10  jaar bestaan met de doorstart van de vereniging tot 100% reuzengilde en erfgoedvereniging. De combinatie van de dweildag, de kermis èn de zorg voor ons, de reuzen, werd te zwaar voor de ploeg waardoor we de laatste jaren niet de aandacht konden krijgen die we nodig hadden.

Overtuigd dat zowel de Dweildag en Kermis als het Halse reuzenerfgoed belangrijk zijn voor onze Zennestad en dus beiden de nodige aandacht verdienen werd in de schoot van de Confrérie beslist om de Dweildag en Septemberkermis over te dragen aan een nieuwe organisatie en de Confrérie volledig naar haar roots te laten terugkeren: de reuzen.

Voortaan staan wij, de Halse reuzen, weer centraal in de werking van de Confrérie, die zich ontplooit tot een volwaardige erfgoedvereniging met als doel het Halse reuzenerfgoed, de Halse volkscultuur en Halse tradities rond de reuzen levend te houden en te bewaren voor de volgende generaties. We mogen immers niet vergeten dat we sinds 10 juli 2015 behoren tot het Immaterieel Cultureel Erfgoed van Vlaanderen! Een erkenning die we met veel fierheid uitdragen en heel au sérieux nemen.

Het gaat tof worden! De Confrérie lanceert binnenkort een gloednieuw 6-maandelijks ledentijdschriftje met artikels over wat wij als reuzen in vroeger tijden zoal uitspookten, over wat we in de toekomst nog allemaal gaan doen en nog veel meer over het volksleven in Halle. Romeo, Juliette en Rooske gaan ook opnieuw commerce doen op de Stieweg. Hoe en wat willen ze nog niet zeggen, maar hun kennende zal ’t wel in orde zijn. Wie weet begint zelfs Parapluke nog een nieuw commerce met paraplus! En wat voert onze kleine Vaantjesboer nog in zijn schild?

Soit, we gaan Halle doen leven met ons verhaal en onze tradities! Want waar de reuzen dansen, is het feest! Natuurlijk mag ik mezelf niet vergeten: in 2018 word ik, reus Vaantjesboer, 60 jaar en dat gaan we natuurlijk vieren.
Ge zetj allemoe al geinviteit !

Wil je het allemaal van op de eerste rij blijven volgen?

Dan nodig ik je graag uit, beste reuzenvriend, om (opnieuw) lid te worden van mijn vriendenclub ‘De Vrienden van de Vaantjesboer’.

Je wordt lid door overschrijving van € 35,00 op rekeningnummer IBAN BE24 0016 0781 7638 van de Confrérie. Voor € 50,00 ben je erelid. Als lid ontvang je ons ledenblad en je wordt uitgenodigd op al ons activiteiten en uitstappen. Als welkomstgeschenk krijgen de leden dit jaar een exemplaar van het boekje “Reuzen in Pajottenland & Zennevallei” en de ereleden krijgen een exemplaar van het boek “Mijn Naam is Vaantjesboer”. Alle leden krijgen ook de lidkaart van ‘Kameroet van de Ruize van Alle’ toegestuurd.

Tot slot wil ik jullie van harte uitnodigen op de 8ste Vaantjeskermis van de Confrérie van de Vaantjesboer op zaterdag 25 februari 2017 vanaf 17u00 in het Heilig Hart & College aan de Parklaan in Halle. De uitnodiging kan je in bijlage vinden aan deze nieuwjaarsbrief.

Nogmaals de beste wensen voor 2017 van mijn reuzenvrienden Romeo Vandenstieweg, Juliette Vandecommerce, Rooske Vandenstieweg, Reus Parapluke, alle confraters van de Vaantjesboer en uiteraard mezelf en hopelijk tot binnenkort!

Met hartelijke reuzengroeten,

Reus Vaantjesboer
Stadsreus van Halle