Confrérie is peter van de reuzengilde van de Fiere Magriet

02/06/2013 Uit Door Pieter Belaen

Zaterdag 1 juni 2013 was een grote dag voor de stad Leuven. De nieuwe reuzin, de Fiere Magriet, werd plechtig ingehaald. De geboorte van de reuzin is een initiatief van de Mannen van ’73. Bij de geboorte van de reuzin hoorde ook de plechtige installatie van de Mannen van ’73 als reuzengilde. De Confrérie van de Vaantjesboer neemt het peterschap waar over deze nieuwe gilde. President Johan Vencken was in Leuven aanwezig samen met confraters Pieter Belaen en Luc Merckx en installeerde als voorzitter van de koepelvereniging Reuzen in Vlaanderen vzw de nieuwe gilde.

IMG_7902

De Jaartallen zijn een typisch Leuvense traditie die vorig jaar zelf werd uitgeroepen tot immaterieel werelderfgoed. Deze traditie wil dat mannen zich op hun 40ste verjaardag verenigen om dan 10 jaar lang samen activiteiten op touw te zetten in de aanloop naar 50ste verjaardag. Dit jaar was het dus aan de Mannen van ’73 om hun jaartal te stichten. Traditioneel gaat dit steeds gepaard met een stunt. De Mannen van ’73 kozen bewust de reuzentraditie als het speerpunt van hun werking en besloten Leuven een nieuwe reus te schenken. Dat werd de Fiere Margriet, een legendarische figuur uit de geschiedenis van Leuven die volgens de legende verkracht en vermoord werd door acht snoodaards die haar lijk nadien in de Dijle dumpte. Haar lichaam zou toen stroomopwaarts gedreven zijn wat toentertijd als mirakel werd aanzien. Margaretha van Leuven, zoals ze heette, werd nadien zalig verklaard en men kan haar schrijn nog steeds bezoeken in de kerk van Leuven.

 

De Mannen van ’73 zijn van plan om van “Reuze Leuven” een jaarlijks weerkerend evenement te maken. Volgend jaar wordt de Fiere Margriet gedoopt op 31 mei 2014. De Confrérie nodigde alvast de Fiere Margriet, als eregast, voor de 4de Reuzenstoet van Halle.

 

Meer info op www.reuzeleuven.be