Studentenclub Zennevallei en HKV De Maskotten peter van Reus en kleine Vaantjesboer

21/02/2016 Uit Door admin
1959_4

Reus Vaantjesboer als student in jaren ’50

Tijdens een persconferentie maakt de Confrérie bekend wie dit jaar met Carnaval Reus Vaantjesboer en de Kleine Vaantjesboer in hun rangen mogen opnemen als ere-lid. Studentenclub Zennevallei wordt peter van Reus Vaantjesboer en HKV De Maskotten nemen dit jaar de honneurs waar over de kleine Vaantjesboer naar aanleiding van hun 22-jarig bestaan.

De Confrérie is heel opgezet met het peterschap van de Zennevallei over Reus Vaantjesboer. Nadat de Wijngeuzen de traditie om Reus Vaantjesboer met carnaval een nieuw kostuum te geven nieuw leven hadden ingeblazen in 2015 n.a.v. hun 35-jarig bestaan, zet Studentenclub Zennevallei deze traditie verder. Anderzijds heeft Reus Vaantjesboer van jongsaf aan al een sterke band met de studenten gehad. Wanneer midden jaren ’50 VVV-Halle begon met de bouw van de reus organiseerde de toemalige studentenclub Studihal een bal ten voordele van de nieuwe reus en ze waren ook zijn eerste begeleiders. In 1959 werd de reus zelfs lid van Studihal. Zonder studenten was er nooit een reus Vaantjesboer geweest.

Reus Vaantjesboer heeft van jongsaf aan een sterke band met de studenten gehad.

Later nam Zennerolder de rol van studentenclub over van Studihal en sinds enkele jaren is die fakkel overgegaan naar Studentenclub Zennevallei. De club wil zich sterke profileren als Halse vereniging en hoe kan dat beter dan het symbool van Halle in haar rangen op te nemen. In 2010 nam Zennevallei reeds het peterschap van de Kleine Vaantjesboer waar. Die werd toen opgenomen als ere-praeses in de club. Dit jaar is het dus de beurt aan Reus Vaantjesboer. Hij zal carnaval meevieren in een wit-blauwe studentenkiel van de Zennevallei met praesidiumlint. En hij laat zijn chapeau buse thuis en zet zowaar een echte studentenpet op. Zennevallei zal samen met de Confrérie de Reus doorheen Carnaval loodsen en de reus zal een heel jaar hun kleuren dragen in de stad Halle.

De Halse Carnavalgroep De Maskotten draaien inmiddels 22 jaar mee in het Halse carnavalmilieu. Ze ontstonden als vriendenkring van fans van Yves Segers die meeging in de stoet bij de individuelen. Halattraction had toen het ‘carnavalmannetje’ als maskotte gekozen op de affiche van carnaval en de groep haalde hier haar inspiratie uit voor haar naam en kostuum. Ze brachten toen het mannetje tot leven in de stoet. De jaren daarna groeiden ze uit tot volwaardige carnavalgroep. Al vrij snel na Carnaval 2015 deden zij hun aanvraag en de beslissing was snel genomen. Vandaag staan De Maskotten aan de top van het Halse Carnaval maar voor het kostuum van het standbeeld gaan ze terug in de tijd naar het jaar 1995. De Kleine Vaantjesboer wordt op zaterdagavond gekleed in het kostuum van toen als maskotte. Dit alles gaat op de Beestenmarkt door nà het brouwen van de prins en de machtsoverdracht.