Op bezoek bij Les Amis de Fromulus in Steenvoorde

01/04/2013 Uit Door Johan vencken
Les Amis de Fromulus in Halle in 2008.

Les Amis de Fromulus in Halle in 2008.

Op Paaszaterdag ben ik er eindelijk in geslaagd naar Steenvoorde te rijden om er onze vrienden van Les Amis de Fromulus te gaan bezoeken. Ik had de afspraak al tweemaal moeten verzetten, maar nu lukt het toch. Vanuit Westende was het maar een uurtje rijden naar het kleine Steenvoorde in Frans-Vlaanderen. Les Amis de Fromulus zijn de reuzengilde rond reus Jean Le Bûcheron en de kleine reus Jacobus. Zij waren bij ons te gast in 2008 naar aanleiding van de verjaardag van Reus Vaantjesboer en de 1ste reuzenstoet van Halle. Het bezoek was voornamelijk vanuit het perspectief van de oprichting van Eurogiants, de Confederatie van Europese Reuzen, die we later dit jaar willen oprichten samen met Spanje en Nederland. Het werd een boeiend gesprek over de reuzen in Noord-Frankrijk. Uiteindelijk wisselden we ook ervaringen uit op het vlak van het organiseren van reuzenevenementen.
Les Amis de Fromulus organiseren ongeveer om de 5 jaar de grote “Rondeau des Géants Portés”, een internationaal feest waar reuzen op uitgenodigd worden uit heel de wereld.  Een waar huzarenstuk. Gelukkig zijn ze met meer dan 50 leden om het allemaal bol te werken. Ze hebben hun onderkomen in een lokaal in het plaatselijk cultureel centrum van Steenvoorde en hebben zelfs een bediende in dienst om de organisatie bij te staan. Het financieringsstelsel is in Frankrijk ook volledig anders. Zo blijkt er nog een onderscheid te bestaan tussen het mecenaat en sponsoring. Bedrijven die mecenas worden van een organisatie krijgen minder visibiliteit, mààr ze recupereren maar liefst 60% van hun uitgave bij hun belastingen. Dat systeem zou  hier in België gerust mogen ingevoerd worden. Het zou een verademing zijn voor de Belgische verenigingen. Daarnaast speelt de Franse staatsstructuur er ook in hun voordeel. De staat is opgedeeld in nog meer delen dan de onze en bij elk onderdeel zijn er subsidies te rapen. In elk geval, in 2017 zijn we van de partij met onze gedragen reus Parapluke !

Na een aangename babbel bij een frisse pint Fromulus, hun lokale bier van de gilde was het tijd om terug te keren. Ik kreeg er zowaar een magnumfles “Fromulus” mee naar huis. Die kraken we op de eerstvolgende bijeenkomst van de Confrérie en onze medewerkers. Binnenkort plannen we weer een spaghetti-avond en dan gaat de kurk er af ! Santé.

De magnumfles van 3 liter.

De magnumfles van 3 liter.